FIVA

A Fédération
Internationale des
Véhicules Anciens (FIVA)

Elérhetőségek:
www.fiva.org
info@fiva.org

Torinói Charta

Szervezeti és Működési Szabályzat

A Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége (FIVA)

Mi a FIVA?

A Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége (FIVA) 1966. március 1-én alakult. Ez egy világméretű non-profit jellegű nemzetközi szervezet, amely a világ bármely országában, történelmi jellegű és jelentőségű (bármely gépi hajtású) közúti járművek megőrzésére, restaurálásra, valamint történeti dokumentálására létrehozott nemzeti klubok, nemzeti szövetségek, vagy más jellegű nemzeti szövetségek egysége.

A FIVA hivatalos nyelve az angol és a francia. A nemzetközi kapcsolatok a FIVA a történelmi járművek bármely ügyében és azok használatában, az egyedüli, a FIA (Nemzetközi Gépjármű Szövetség) által elismert szervezet.

48

A FIVA tagországok száma

45

Nemzeti képviseleti joggal (ANF) rendelkező szövetségek száma

70

Az összes tag szövetség száma

Mesterségek

Kihaló mesterségek fenntartása, a restauráláshoz szükséges hagyományos technológiák újraélesztésével.

Minden országból csak egy szövetség kaphat nemzeti képviseleti (ANF) jogot.

A FIVA céljai

Védeni és előremozdítani a történelmi járművek ügyét szerte a világon, valamint támogatni és biztosítani a történetükkel kapcsolatos irodalom tanulmányozását, gyűjtését és megőrzését. Elérni és támogatni a történelmi járművekkel foglakozó mozgalom egységét, és ezen mozgalom érdekeit védeni minden országban.

Támogatni és bátorítani a restaurálását, megőrzését és dokumentálását a történelmi járművek minden fajtájának, legyen az magán gyűjtő vagy múzeum tulajdona.
Ahol lehetséges és helyénvaló, hatást gyakorolni a törvényhozó és adminisztrációs szervezetekre, valamint a nyilvánosságra a történelmi járművek mozgalmának megőrzésére és fejlődésének előremozdítása érdekében.

A nemzeti és nemzetközi törvényhozói munkában ragaszkodni a történelmi járművek mozgalmában felállított specifikus feltételek figyelembevételéhez, és fáradhatatlanul harcolni azon jogért, hogy ezek a járművek abban az állapotban, ahogyan eredetileg készítették őket és az eredeti felszereléssel használhassák a közutakat.
Olyan kedvező légkört teremteni, amely megkönnyíti az együttműködést és információ cserét a FIVA tagszervezetek tagjai, valamint egyéb hasonló szervezetek között. Koordinálni és ellenőrizni azokat a nemzetközi eseményeket, amelyeket a FIVA tagok szerveznek.