Közlemény a FIVA honosítások ügyében

A Muzeális Minősítő Bizottság és általában a muzeális minősítés több mint 10 éves múltra tekint vissza hazánkban, az évek során a Tagszervezetek eredményes együttműködésének köszönhetően járművek ezrei kapták meg a muzeális minősítést. A MAVAMSZ, miután elnyerte tagságát és a nemzeti képviseleti jogot a FIVA-ban (Federation Internationale des Vehicules Anciens), kiépítette a nemzetközi elvárásoknak és a FIVA szabályzatainak megfelelő FIVA minősítést, amelynek köszönhetően eddig mintegy 600 eredményes vizsgálatra került sor.

A több szempontból szigorú feltételeket is tartalmazó FIVA rendszerét a MAVAMSZ közel 10 éve működteti, a FIVA vizsga a jogszabályi lehetőségeknek köszönhetően magyar muzeális minősítésként is honosítható. A Muzeális Minősítő Bizottság tagszervezetei, a MAVAMSZ-on kívül a Közlekedési Múzeum, a Magyar Autóklub és az NKH eredményes együttműködésének köszönhetően a legutóbbi időkig működött az a jogszabályoknak megfelelő rendszer, hogy eredményes FIVA vizsga után az érvényes okiratok birtokában a jármű tulajdonosa kérhette annak honosítását, a minősítési okmányok kiállítását, minősítési eljárás mellőzésével, majd ezt követően az OT rendszámot. Hangsúlyozzuk, hogy mindez érvényben lévő jogszabályok által biztosított lehetőség, mely a Muzeális Minősítő Bizottság hatályos szabályzatának ( http://mavamsz.hu/uploads/files/mmb-szablyzat-20050420-v.pdf ) 9. oldalán található. Az elmúlt néhány hónap során azonban a Muzeális Minősítő Bizottság egyik tagja, a Magyar Autóklub megtagadja a FIVA-vizsgák honosításában a közreműködést, és így adminisztratív akadályt képez a nemzetközi FIVA-okiratok hazai érvényesítésében.

A MAVAMSZ részéről valamennyi hazai veterán jármű tulajdonosának érdekében haladéktalanul felléptünk a MAK indokolatlanul megváltoztatott gyakorlatával szemben, és egyrészt kiterjedt levelezést folytattunk – folytatunk ma is – a MAK munkatársaival, illetve minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy helyreálljon a korábbi, a jogszabályoknak is megfelelő helyzet.

Kötelességünknek érezzük azonban azt is, hogy a veterános társadalom mindenről, így immár a fenti problémáról is értesüljön, ezért ennek érdekében közzétesszük a MAK tisztségviselőivel folytatott levelezést. Reméljük, hogy ezzel is elősegítjük a kialakult helyzet megoldását, ezen túlmenően, mint a FIVA kizárólagos nemzeti képviselője kötelességünknek tartjuk a FIVA vizsga nemzetközi tekintélyének Magyarországi megvédését és helyreállítását. A levelezés közzétételének ez az egyetlen célja, biztosítva továbbra is mindenkit valamennyi szervezetben és fórum előtt az együttműködésünkről.

Budapest, 2015. június 30.

MAVAMSZ

Elnökség