OT rendszámos haszonjármű útdíj bírsága

Szövetségünk több, mint egy éve számos jogalkotót, illetve hatóságot keresett meg az OT rendszámú haszonjárművek útdíj alóli mentesítése ügyében, jelenleg is fut ilyen irányú kérelmünk. Az ügy aktualítását bizonyítja a mellékelt levél is.
MAVAMSZ
Elnökség

 

 

Tisztelt Mavamsz!

 Gyakorló veteránautós vagyok, szeretem használni és másoknak is megmutatni a sok év munkájával felújított veterán járművemet. Jelen esetben ez egy OT rendszámos 1972es platós ponyvás Csepel D344 teherautó. 2016. május 14-én meghívtak a Kiskőrösi Dutra találkozóra, ami évek óta igen szépen fejlődik és mára komoly közönségsikert ért el. Mivel autómban alig 1000km van a motorgenerál óta, ezért egy alsóbbrendű úton kívántam odaautózni ahol az 50-60km/h tempó nem tart fel senkit. A kiszemelt útvonal a Kiskunfélegyháza-Apaj-Kunszentmiklós-Szabadszállás stb. lett volna. Mivel Kiskunfélegyházánál  egy frissen kihelyezett 3,5T táblát találtam ezért kényszerből az 51es úton akartam kerülni és Apajnál újra visszatérni a mellékútra. Azonban egy útdíj ellenőrző autó állt az egyik parkolóban, ami be is mért. Ekkor már derengett, hogy az 51es út csak néhol ingyenes, vannak beleiktatva néhány kilométeres díjfizetős szakaszok is. Azonnal vettem egy útdíj jegyet, de persze a bírság megérkezett. Az összege 140.000 Ft azaz Száznegyvenezer Forint!

A helyzet az, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. az ellenőrző, de a behajtást már a Vásárosnaményi rendőrség végzi. A levélben külön kihangsúlyozták, hogy méltányossági alapon nincs lehetőség a büntetés mérséklésére vagy elengedésére. Elektronikus kapcsolattartásra szintén nincs lehetőség.

Ezért ajánlott levélben megírtam kis történetemet, valamint hogy a jármű mivel OT rendszámos sem áru sem utas szállítást sem semmilyen jövedelemszerző munkát nem végez és nem is végezhet. Valamint hogy eddig minden esetben előre megváltott viszonylati jeggyel közlekedett. Ez őket nem hatotta meg, egy kalap alá lettem véve a trükközős fuvarozókkal.

Nagyon szeretek találkozókra járni, de ezzel egy jó időre elment a kedvem tőle. Most 5600 Forintért újra fellebbezhetnék de „A fellebbezésben nem lehet olyan új tényre hivatkozni, amelyről az ügyfélnek a döntés meghozatala előtt tudomása volt.”

Bízom a nyilvánosság erejében kérem, tegyék közzé levelemet, valamint intem a hozzám hasonló - bár csekély számú - veterán haszonjárműves sorstársamat, hogy nagyon figyeljenek oda, mert egy pillanat alatt egy havi fizetéssel lehetnek szegényebbek!